Şeker Hamuru Nedir?
Rengârenk pastalara, süslü püslü kurabiyelere bayılmayan yoktur herhâlde. Çay sohbetlerinin, arkadaş buluşmalarının ve birçok özel günün olmazsa olmaz pastalarının, rengârenk hale gelmesinin en önemli sebebi şeker hamurudur. Peki, şeker hamuru nedir? Çeşitleri nelerdir?
Hamurun En Süslü Hali
Süsleme malzemeleri genel itibari ile iki gruba ayrılır. Birincisi; yenilemeyen, ikincisi yenilebilen malzemelerdir. Yenilemeyen süsleme malzemeleri, tamamen dekoratif amaçlı konulur, tüketilmesi sağlığa zararlıdır. Genellikle sert malzemelerden oluşur. Yenilebilenler ise; şeker hamuru, süs, marshmallow, jelibon ya da bonibon gibi malzemelerle yapılır.
Şeker hamuru, yenilebilen kategorilerin en sık tercih edilen lezzetidir. Pasta işlerini süsleyen hamur sayesinde çeşitli figürler meydana getirilir. Şeker hamuru; su, şeker, jelatin, gliserin ve pudra şekeri gibi malzemelerin karışımından oluşur. Yapılışında özel bir kıvam elde edilmesi oldukça önemlidir. Hamur, kıvamını aldıktan sonra gıda boyası ile renklendirme yapılır.
Şeker Hamuru Kullanım Alanları Nedir?
Şeker hamuruna birçok pasta malzemeleri satan dükkânda ya da markette rastlayabilirsiniz. Özel bir kutuda satışa sunulan şeker hamuru, renkli seçeneklere sahiptir. Bu hamur yardımı ile pastanın üzerini düz bir şekilde kaplayabileceğiniz gibi çeşitli şekiller vererek pastanızı sıra dışı hale getirebilirsiniz. Şeker hamurunu kullanabileceğiniz yerler:
Yaş pasta süslemeleri
Cupcake tasarımları
Özel gün hediyelikleri
Kek.
Şeker Hamuru İle Süsleme Nasıl Yapılır?
Şeker hamuru süslemelerinde tek renk kullanılabilir. Ancak tek renk kullanımının yanı sıra 2-3 rengin birlikte kullanılması daha özenli bir görünüm ortaya koyar.
Pasta süslemesi yaparken ilk olarak taban rengi belirlemeniz gerekir. Şeker hamurunu iyice açtıktan sonra pastayı kaplayacak kadar büyük hale getirin. Pastayı kapladıktan sonra fazla gelen kısmı dikkatli bir şekilde kesin. Düzgün bir görüm ortaya çıkartmak için özen gösterin.
Pastayı kapladıktan sonra yapacağınız süslemeler tamamen hayal gücünüze kalmıştır. Fakat eğer bu konuda yetenekli olmadığınızı düşünüyorsanız küçük süslemeler ile işe başlayın. Kurabiye kalıplarından yardım alabilirsiniz. Ayrıca; minik toplar, güller ve kurdele şekli de oluşturabilirsiniz. Eğer yapabileceğinize inanıyorsanız, pastanın üzerine isim, harf ya da sayı yazarak özel günlerinize renk katabilirsiniz.
Şeker Hamuru Fiyatları Nedir?
Şeker hamuru, son yıllarda sıklıkla tercih edilir. Rağbetin yüksek olması sayesinde satışlar çoğalmıştır. Bu nedenle birçok markette farklı renklerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Genel olarak küçük ve plastik bir kapta satılan şeker hamurunun fiyatları değişiklik gösterir. Birçok bütçenin rahatlıkla satın alabileceği şeker hamuru, doğru şekilde muhafaza edildiği takdirde uzun süre kullanılabilir. Fakat doğru şekilde saklanmazsa kısa sürede sertleşmeye başlar. Bu nedenle kullandıktan sonra artan parçayı streç film ile sıkı sıkı kaplamanız ve kutusuna koymanız gerekir. Ancak dikkat etmenize rağmen sertleşme sorunu yaşadıysanız mikrodalgada ısıtarak yumuşak formunu almasını sağlayabilirsiniz.