Doğum Günü Pastası Nedir?

Doğum günü; bir yaşından itibaren başlayan ve ölene kadar devam eden özel bir zamandır. Yılda bir defa gelen bu özel günde pasta kesilmesi ve hediye verilmesi adettendir. İnsanlar, sevdiği diğer insanlara sevgisini belli edebilmek ya da bir kez daha gösterebilmek için doğum günlerinde hediye almayı tercih eder. Doğum günü pastası nedir ve doğum günü kutlaması nereden geliyor?

Doğum Günü Kutlaması Nereden Geliyor?

Doğum günü kutlamalarının tarihi oldukça eskilere dayanıyor. O kadar eskilere dayanıyor ki tarihin babası Herodot, notlarında bu durumdan bahsediyor. Herodot, notlarında Perslilerin doğum günü kutladıklarını anlatmıştır. Fakat Perslilerin doğum günü kutlamaları yaş pastanın çok ötesindedir. Adeta bir şölen havasında geçmektedir.

Pasta ve mum geleneğine ise Antik Yunan’da rastlanıyor. Antik Yunanlılar, tanrıçaya pasta sunardı. Pastanın üzerindeki mumlar ile birlikte dilekler dilenirdi. Dileklerin Artemis sayesinde kabul olacağına inanılırdı.

Fakat doğum günü gelenekleri bunlarla da sınırlı değildir. Birçok medeniyette doğum günü geleneği vardır. Günümüzdeki doğum günü kutlama şekli ise belki de tüm medeniyetlerin karmasıdır.

Doğum Günü Pastası Nedir?

Doğum günü pastası, yılda bir defa kesilerek kutlanan lezzettir. Adetler arasında yer alan pasta, mumlar ve maytaplarla birlikte getirilir. Doğum günü pastası ile kutlama yaparken, yaş günü olan kişiye bir dilek tutması söylenir. Gözlerini kapatarak dileğini söyleşen kişi, mumları üfleyerek dileğinin gerçekleşmesini bekler. Doğum günü pastalarının birçok çeşidi vardır. Bunlar:

  • Konsept

Resimli

  • Şeker hamuru

  • Çikolatalı

  • Meyveli olmak üzere sıralandırılabilir.

Konsept Pasta Nedir?

Konsept pastalar, gelen konukların beğenilerine göre yapılır. Genellikle gelen müşterinin isteklerine uygun olarak özel tasarlanır. Pastayı yaptıran kişi için oldukça manevi değere sahiptir.

Birçok konsept çeşidi vardır. Bunların en sık rastlananı meslektir. Öğretmenler günü başta olmak üzere birçok özel günde meslek konseptine uygun pasta yaptırılır. Aynı şekilde konsept pasta da kişiye özel olması yönü ile tercih edilir.

Şeker Hamuru Pasta

Şeker hamuru, pastalara süs veren en önemli lezzettir. Birçok farklı rengi vardır. Rengârenk pastalara şekil vermesi açısından sıklıkla tercih edilir. Renklendirme yapılırken jel ya da sıvı formdaki gıda boyası kullanılır.

Çikolatalı pasta

Pasta çeşitlerimiz arasında en sevilenlerden bir tanesi de çikolatalıdır. En kaliteli kakaolar ile yaptığımız çikolatalı pastalar, damaklarda asla unutulamayacak bir tat bırakır. Çikolatalı pasta çeşitlerimiz; muzlu, fıstıklı gibi seçeneklere de sahiptir.

Meyveli Pasta

Pasta severler ikiye ayrılır. Birinci grup, çikolatalı; ikinci grup meyvelidir. Meyveli pasta çeşitlerimiz mevsimsel meyvelere göre lezzetlendirilir. Genel olarak muz, tüm pasta çeşitlerimizde kullanılır.Ancak meyveli pasta çeşitlerimiz bununla da sınırlı değildir. Frambuazlı, kestaneli, orman meyveli gibi çeşitlerimiz de bulunmaktadır.Sayfamız üzerinden damak zevkinize has pasta seçebilir, özel günlerinizde benzersiz tatlarla gelen konukları mutlu edebilirsiniz.