Evde Şeker Hamuru Nasıl Yapılır?

Evde şeker hamuru nasıl yapılır? Sorusu birçok insan tarafından merak edilir. Tatlılara süs vermeye yarayan şeker hamurları farklı renklerde yapılabilir. Bu sayede istediğiniz renk ve motifte lezzetler hazırlayabilirsiniz.

Şeker Hamuru Yapmanın Yolları Nelerdir?

Evde şeker hamuru yapmanın iki yöntemi vardır. Birinci yöntem oldukça basittir. Bunu yapmak için gereken en önemli malzeme marshmollowdur.

Bir borcama marshmallowları koyun. Yaklaşık 2 paket marshmallow yeterlidir. İstediğiniz renkte seçim yapmakta özgürsünüz. Borcama koyduktan sonra erimesini sağlayın. Mikrodalga fırında yaklaşık 5 dakikada eridiğini görebilirsiniz. İyice eriyen şekerlemenin üzerine pudra şekeri ekleyebilirsiniz. Şeker hamuru kıvamını aldıktan sonra elinize alarak istediğiniz şekli verebilirsiniz.

İkinci yöntem ise: Yumurta, bal, pudra şekeri ve gıda boyası ile yapılır. Bir adet yumurtanın beyazı ile bir kaşık bal karıştırılır. İyice karıştırdıktan sonra, yaklaşık 1 paket pudra şekeri eklenir. Hamurun kulak memesi kıvamında olmasına dikkat edin. Eğer pudra şekeri yeterli değilse biraz daha ekleyebilirsiniz. Elinize hamur yapışmayana kadar ekleme yapmaya devam edin. Hamur kıvamını aldıktan sonra gıda boyası ekleyebilirsiniz. Bir miktar sıvı ya da jel gıda boyasını ekleyin ve iyice yoğurun. Gıda boyasının homojen olarak dağıtıldığına emin olana kadar yoğurmaya devam edin. Artık şeker hamurunuz hazır. İstediğiniz gibi şekil verebilirsiniz.

Şeker Hamuru Nasıl Açılır?

Şeker hamuru açmak için tahta kullanabilirsiniz. Hamur elinize ilk aldığınızda sert yapıda olabilir. Fakat, elinizde bir süre yoğurduktan sonra yumuşadığınızı görebilirsiniz. Hamuru açarken, merdaneye yapışacak gibi kıvamdaysa pudra şekeri ilave edebilirsiniz. Eğer pudra şekeri kalmadıysa nişasta da ekleyebilirsiniz.

Şeker hamurunu açtıktan sonra; çeşitli şekillerde kesebilirsiniz. Eğer kesim konusunda kendinize güvenmiyorsanız kurabiye kalıplarından da yardım alabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise desenli ve tırtıklı pastacılık makasları ile kesim yapmaktır. Bu sayede hamurun kenarları şık bir görünüm ortaya çıkarır.

Şeker Hamuru Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Şeker hamuru yapmak oldukça basit gibi görünebilir. Fakat yaparken kısa sürede sertleşebilir ya da aşırı yumuşak görünebilir. Bu nedenle çeşitli püf noktalara dikkat etmeniz gerekir.

  • Şeker hamurunun iyice yoğurulması gerekir. Ne kadar fazla yoğurursanız şekli o kadar yumuşak olur. Kuru ve sert hamura şekil verilmesi zordur.
  • Hamuru oklava ile açarken açacağınız yüzey temiz ve kuru olmalıdır. Ayrıca bir miktar nişasta eklemeniz daha kolay şekil almasını sağlar.
  • Şeker hamurunun bazı renkleri kirlenmeyi hemen belli eder. Hatta en küçük tozlarda bile kirli bir görünüm ortaya çıkabilir. Bu nedenle ellerinize eldiven takmanız sağlığa uygunluk açısından oldukça önemlidir.
  • Şeker hamurunu yaptıktan sonra artan parçayı çöpe atmayın. Saklayarak başka zamanlarda da kullanabilirsiniz.
  • Şeker hamurunu muhafaza ederken streç film kullanabilirsiniz. Ancak hamurun hava almamasına dikkat etmeniz önerilir. Kilitli poşet de kullanabilirsiniz.
  • Sertleşen şeker hamurunu mikrodalga da bekleterek yumuşamasını sağlayabilirsiniz.