Anneler Günü Nedir?

Anneler günü nedir? Anneler günü; dünyanın birçok ülkesinde kutlanılan özel günlerden bir tanesidir. Bizlere hayat bahşeden anneler için Türkiye’de her sene Mayıs ayının ikinci Pazar günü heyecanla kutlamalar başlar. Anneler için bu özel gün, değerli olduklarını hissetmenin önemli bir yoludur. Bu nedenle annelere ufak da olsa bir hediye ile pasta ve çiçek götürülmesi adetler arasında yer alır.

Anneler Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Anneler gününün çıkış noktası Amerika Birleşik Devletlerinin Philadelpia eyaletidir. Bu eyalette bir anne ve kız yaşardı. Anna Jarvis adındaki kızın hayatta değer verdiği en önemli kişi annesiydi. İkisi beraber çok mutlu günler yaşarken, Anna’nın aklına bir gün olsun annesinin öleceği ihtimali gelmemişti.

Fakat, talihsiz kader ağlarını ördü ve Anna’nın annesi hastalandı. Anna için dünya çok çirkinleşmişti. Fakat o bir gün bile annesinin iyileşemeyeceğini düşünmemişti. Her geçen gün yeni umutlarla gözlerini açıyordu.

Ancak 1906 senesinin 9 Mayıs tarihinde annesi hayata gözlerini yumdu. Jarvis çok üzgündü. Yaşadığı acının altından bir türlü kalkamıyordu. O da ölmek istiyordu. İntihara kalkıştı fakat başarılı olamadı. En yakın arkadaşı ona “Dünyanın kanunu böyle. Herkes zamanı gelince ölür. Ama şunu hiçbir zaman unutma, bir gün yeniden annene kavuşacaksın.”der. Bu sözler bir nebze olsun onun yüreğini hafifletir.

Anna Jarvis, annesinin ölüm yıl dönümünü yüreğinde yaşıyordu. Arkadaşlarına “dünyadaki en değerli şey annelerimiz, onların değerini hayattayken bilelim”demiştir. Hatta bu özel günün gelenekselleşmesi için 1908 yılında anneleri anma günü oluşturmak istedi. İsteği 6 sene sonra onaylandı. Amerika’da başlayan bu anma günü tüm dünya ülkelerinde devam etti.

Anna Jarvis Mayıs ayının ikinci Pazar gününde kaybettiği annesi için her yıl aynı gün acılarını tazeliyordu. 1908 yılında başlattığı anneleri anma gününde, 1914 yılında onaylanınca Amerika’da genişlemeye ve tüm ülkelere yayılmaya başladı.

Türkiye’de Anneler Günü

Anneler günü, dünyanın birçok noktasında kutlanır. Farklı günlerde kutlanan bu özel gün; geleneğimizin önemli bir parçası haline gelmiştir. Amerika’da başlayan bu akım, Türkiye’ye 1955 yılında gelmiştir. Türk Kadınlar Birliği’nin aldığı karar sayesinde anneler günü kutlanmaya başladı.

Anna Jarvis, hayattayken annesinin değerini yeterince bilememekten yakınır. Annesi hayatta olanlar çok şanslıdır. Her sene mutlu edebileceği, ellerinde çiçeklerle gidebileceği bir insan vardır. Eğer sizin de anneniz hayattaysa zaman kaybetmeyin. Yarın her şey için çok geç olabilir, gidin yanaklarından öpün. Onu ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin. Hediye vermek için anneler günü gelmesini beklemeyin. Öyle bir evlat olun ki, anneniz için her geçen gün anneler günü gibi geçsin.

Anneler Günü Hakkında Diğer Bilgiler

  • Anneler günü yaklaşık 85 ülkede kutlanır.
  • Nene Hatun “Annelerin annesi” seçilmiştir.
  • 16 ve 17. Yüzyıllarda anneler günü kutsal bir gün olarak kutlanırdı. Çeşitli dini ritüeller uygulanırdı.
  • Mitolojik hikâyelerde Rhea adına verilen ilkbahar kutlamaları, zamanla anneler günü olarak kutlanmıştır.
  • Anneler gününde gül satışları artış gösterir.
  • Türkiye’de her sene Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın annesi seçilir.